torsdag 22 mars 2012

Klassiker..?


Hej igen! Har nu läst 3/4 av boken och har funderat lite kring klassiker.
Eftersom "Mina drömmars stad" är en klassiker borde det ju finnas en anledning bakom det. Någonting som gör den och inte andra gamla böcker till en. Men först måste jag förklara vad en klassiker är, och sen avgöra om jag tycker boken håller det.
En klassiker är något som är som ständigt håller sig kvar år efter år och läses av folk hela tiden. Och det som gör att folk vill läsa en 150 år gammal klassiker är att den är tidlös. Vilket betyder att det inte spelar någon roll om du läste den för 50 år sen eller om 50 år, den håller fortfarande, och folk kan reflektera över. Några teman som håller genom åren är kärlek, samhällsutveckling med fler.
Denna boken innehåller flera teman. Kärlek, Henning flyttar till Stockholm där han gifter sig och skaffar barn. Men den största anledningen till att den här boken fortfarande är populär är nog uppbyggnaden och utvecklingen av samhället, inte minst vår huvudstad. Det är inte bara innehållet med tema kärlek och samhällsutveckling som gör att folk tycker om den, bara språket, miljöbeskrivningar och platser förklarar ju nästan allt om hur livet såg ut förut. Det är som en blandning mellan en faktabok och en roman, vilket blir mycket intressantare att läsa.
Den tidlösa boken är ju ett faktum. Jag är inte så jätteförtjust i den här boken. Men den är ändå bättre än jag trodde. Som jag skrev i mitt första inlägg, så trodde jag inte att jag skulle kunna reflektera och sätta mig in i bokens tid. Men det är exakt det jag insett att jag kan vilket gör att jag förstår. Kärleken till en partner, familj och vänner kommer alltid finnas och har alltid funnits och kommer därför alltid gå att läsa om.
Men trots att den är tidlös finns det självklart saker som inte är dem samma som idag. Familjerna i den här boken är inte som våra familjer idag. Jag får lite känslan av att familj då var en man som regerade hemma, frun arbetade och sen hade de massa barn som skickades ut i arbete. Sedan hamnade alla familjens pengar hos pappan.
Jag upplever att könsrollerna är väldigt tydliga där kvinnor och barn inte har mycket att säga till om. Männen samlar in pengar, bestämmer över hushållet och gör själv som han vill sen.
"Han ropade på sin hustru, hon dröjde, då röt han så den gamla träkåken skalv. Hon kom skyndande, såg den väldige stå där och peka med ett stort anklagande finger.
Din dotter klär sig som en hora! röt han. Bränn upp eländet!" (sid 56)
Det inte ser ut så idag. Men spåren av detta sitter fortfarande kvar i folks tänkande. Det är väldigt tydligt att kvinnor även idag behandlas sämre på vissa sätt, som lägre löner. Det är något som bara följt med genom åren dessa könsroller. Vi har jobbat för att få bort dem, skillnaderna har minskat men det är fortfarande en lång väg kvar. Utan att tänka på dem har vi fördomar om hur en man är och hur en kvinna är, och får en tankeställare när några av dessa fördomar inte stämmer, som till exempel en regering full av kvinnor, eller en flyplan fullt med stewarts.
Fogelström skrev föddes år 1917, alltså nästan 60 år senare än boken utspelar sig. Det betyder att han egentligen inte har upplevt och sett tiden han skriver om. Men jag tycker ändå han har fått en sanningsbaserad historia av det.  Det är ju påhittade karaktärer i boken men han har lagt dessa personer i situationer som speglar dåtidens Stockholm.

/Simon

1 kommentar:

  1. Även om saker är olika och det finns stora skillander i boken kanske det är bra eftersom du lättare kan jämföra med dagens samhälle och också få syn på verklig utveckling? Teman som är övergripande syftar till att få oss att fundera. jag hoppas att det finns skillnader för tänk om upplevelsen vore att inget förändrats? då skulle antingen boken vara orealistisk eller så skulle vi bli deppiga av att inse att utveckling inte sker.

    SvaraRadera